Op dit moment, zelf in een tijd waarin we minder vrij zijn dan ooit , kunnen we die vrijheid helaas niet echt vieren. Zeker nu Covid19 ons gezin lijkt te hebben getroffen, mogen wij voor enkele weken niets anders dan een rondje met de hond. Samen met het avondeten is dat het hoogtepunt van de dag. 

In deze tijd moet ik denken aan het boek “Het verstoorde leven, Dagboek van Etty Hillesum”, dat ik jaren geleden las. Etty, een joodse vrouw, beschrijft in haar dagboek hoe haar leven er in jaren van de oorlog uitziet. Vooral beschrijft ze prachtig de manier waarop zij innerlijk de machten bevecht. Zij is één van mijn inspiratiebronnen op de weg geweest. Zij leefde in de oorlog met de beperkingen van vier muren om zich heen, maar toch was ze vrij in haar denken, in haar fantasie. Ze kon, ondanks de beperkingen overal zijn. Wat een dappere vrouw, wat een schrijfster, wat ongekende kracht!!

Ik ben altijd graag van huis, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe ervaringen, onderweg. En ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik ervaar nu dat het voor een groot gedeelte de mindset is. Alles dat we nodig denken te hebben, blijken we eigenlijk niet echt zo nodig te hebben. Ik dacht dat ik gek zou worden, maar tegen verwachting in gaat het eigenlijk best nu.

We gaan via film, foto’s en herinneringen terug naar oude vakanties, we beleven het gewoon opnieuw. We dromen over nieuwe bestemmingen, we geven afgedankte zaken een nieuw leven, stoffen oude hobby’s af en zoeken naar avontuur in eigen huis. We besteden meer aandacht aan lekker koken en samen eten. Onze mind is gewend geraakt aan meer, beter en groter. Maar nu we moeten, blijkt innerlijke vrijheid (en blijheid) groter dan verwacht.

In onze fantasie zijn we vrij en kunnen we álles vieren, op de manier die helemaal bij ons past. Iedereen heeft daarin zijn eigen manieren en behoeften.

Kun jij dat ook voelen?

Door oude ervaringen en trauma’s kan het moeilijk zijn om (emotionele) vrijheid te ervaren. Oude pijn kan in de weg staan en zorgen voor terugkerende, negatieve gevoelens. Vroeger kan zich blijven opdringen, waardoor het hier en nu gekleurd is.

Wil jij gecoacht worden bij het oplossen van deze beperkende, negatieve patronen? Wil je middels een online opstelling of met een systemische bril onzichtbare patronen doorzien en opheffen? Neem dan contact met me op. Meer vrijheid en geluk ervaren? Vanwege de beperkte vrijheid nu nota bene voor de helft van de prijs.

Ik wens je in ieder geval een mooie, zo vrij als mogelijke dag toe!

Foto: Eneko Urunuela

Chat openen
1
Hallo, leuk dat je hier bent! Waarmee kan ik je helpen?