Heb jij de volle aandacht voor je kind wanneer je samen bent? Of word je geleefd door het dagelijks leven en nemen zorgen regelmatig de overhand? Kun je je kind vanuit openheid en vertrouwen bijstaan of heb je bepaalde verwachtingen van hoe hij zou moeten leven? Mag hij zijn eigen pad verkennen, grenzen opzoeken, fouten maken en leren van vallen en opstaan? Of zorg jij dat hij binnen jouw grenzen blijft, zodat fouten die jij gemaakt hebt niet opnieuw gemaakt worden?

Ouders hebben allemaal de wens om liefdevol en aandachtig op te voeden, maar soms is de aandacht ergens anders op gericht en nemen gevoelens en overtuigingen veel ruimte in. Een belangrijke vraag is dan: Ben jij als ouder werkelijk beschikbaar voor je kind? Voel je de ruimte om er volledig te kunnen zijn? Of ligt jouw innerlijke focus eigenlijk op pijn of trauma’s uit het verleden? Voel je nog verdriet of boosheid richting jouw ouders of anderen die dichtbij stonden? Zijn er onvervulde verlangens die blijven knagen?

Een kind voelt intuïtief deze “afwezigheid” bij de ouder, daar heeft hij geen woorden voor nodig. En hij zal pogingen ondernemen om contact te maken. Om te beschermen, om af te leiden, om niet tot (nog meer) last te zijn. Hij zoekt naar jou, naar jouw aandacht en liefde en gaat onbewust alles proberen om deze aandacht en liefde te krijgen.

Wanneer je innerlijk staat te kijken naar wat je tekort bent gekomen en waar je zo naar verlangt, kun je niet (volledig) open staan voor wat je kind nodig heeft. Besef dat je dit tekort niet bij je kind kunt halen. Wanneer je verlangens en bijbehorende oude pijn aankijkt, kun je je plek als ouder krachtig en ontspannen innemen. Vandaaruit ben je natuurlijk aanwezig en stroomt de liefde die je geeft ook jouw kant weer op. Daar hoeft je kind niets voor te doen of te laten. Van daaruit kun je de schoonheid van zijn of haar eigenheid écht zien en kan hij zich onbezorgd ontwikkelen tot een krachtige en gelukkige volwassene.

Is dit een onderwerp dat raakt? Wil je hier meer helderheid in krijgen en er stappen in zetten? Kom dan naar één van thema-avonden “Ontspannen Opvoeden met een systemische blik” die ik samen met Milou van Toor verzorg op donderdagavond 5 september en 7 oktober van 19.00-22.00 in Nijmegen.

Chat openen
1
Hallo, leuk dat je hier bent! Waarmee kan ik je helpen?