Als 14-jarig meisje keken 6 dreigende ogen in uniformen haar strak aan, met de zeer dwingende vraag waar de radio verstopt was. Ze was op dat moment alleen thuis. Wanneer ze zou liegen en zij de radio zouden vinden, zouden ze haar vader meenemen, was het dreigement. God weet wat er met hem zou gebeuren!? Daarom bleef ze ontkennen….terwijl ze heel goed wist waar die radio stond… in het schuurtje achter de vogelkooitjes.

Alleen het verhaal bezorgt mij al de koude rillingen, laat staan hoe zíj zich moet hebben gevoeld op dat moment. Hoe hebben deze verhalen haar gevormd? En dit is maar een van de vele verhalen die ze ons door de jaren heen heeft verteld. Zo heeft ieder zijn eigen verhalen van ouders en voorouders uit de tweede wereldoorlog.

Hoe diep zitten de gebeurtenissen en de angst via onze voorouders ongemerkt nog in ons systeem? Hoe sterk zijn wij verbonden met of misschien wel gebonden aan onze voorouders, die bepaalde heftige gebeurtenissen geen plek hebben kunnen geven? Die slachtoffer of dader waren. Die ziek zijn geworden, of depressief of er een einde aan maakten…

Oorlogen hebben een zeer sterke invloed op het familiegeweten, als leden uit het familiesysteem daar op de één of andere manier bij betrokken waren. Wanneer ze dader of slachtoffer zijn geweest of grote trauma’s hebben opgelopen. Wij blijven deze trauma’s over de generaties in ons meedragen en door binding kunnen ze ons leven nog steeds beïnvloeden.

Vandaag vieren we dat we vrij zijn. Het is goed én van groot belang dat wij blijven erkennen en doorvoelen wat de gevolgen zijn van afschuwelijke gebeurtenissen. Dat we stil blijven staan bij hoe het voelt om vrij te zijn. En dat dat niet vanzelfsprekend is. Niet voor hen die nog leven en het hebben meegemaakt en ook niet voor miljoenen anderen, die zelfs op dit moment niet vrij zijn…

Na dit overpeinsd te hebben tijdens mijn vroege wandeling op het zandpad langs de slapende stad, ga ik terug naar huis. Naar mijn fijne gezin, de vrijheid vieren. Misschien een festival bezoeken, misschien ook niet… We zijn vrij om te kiezen.

Merel

 

Chat openen
1
Hallo, leuk dat je hier bent! Waarmee kan ik je helpen?