Het is de week tegen kindermishandeling: Zoveel mensen, zoveel vormen en gradaties. Fysieke mishandeling, verwaarlozing, psychische en emotionele mishandeling. Gevoelens van onzekerheid, van boosheid of verdriet bij de ouder, die veel ruimte opeisen, zorgen ervoor dat het kind op de tweede plaats komt. Relatieproblemen, een verslaving, depressie of trauma. Of het nu zichtbaar is of niet, je kind vóelt het allemaal.

Naast behoefte aan zorg en liefde heeft een kind één grote wens; namelijk twee gelukkige ouders. De band is zo sterk dat het kind afhankelijk is van het geluk van ouders. Hij ís zijn ouders, hij bestaat dankzij hen.

Binnen de jeugdzorg kwam ik kindermishandeling natuurlijk regelmatig tegen. Zeker in het begin had ik de instelling het kind tegen de ouder te willen beschermen. De mishandelende ouder als dader en het kind als slachtoffer. En in een enkel geval was dat ook nodig. Wanneer een ouder niet in staat is naar zichzelf te kijken of de problemen te erkennen, is de veiligheid van het kind mogelijk in gevaar en kan deze de verantwoordelijkheid, die ouderschap heet, niet dragen.

Maar in de loop van de jaren realiseerde ik me dat dit vaak te kort door de bocht was. Ik zag vooral hoe sommige ouders blijven worstelen met hun eigen achtergrond, met negatieve relaties en ervaringen en met gevoelens en overtuigingen als gevolg daarvan. Hoe ze de verbinding met hun kind wel zochten, maar niet konden vinden. Zeker wanneer ze de verbinding met hun eigen ouders mistten. Ik ontdekte hoe het begeleiden (versterken) van de ouder een positief effect heeft op de relatie met het kind én dus op het welzijn van het kind. En als ouder voel ik zelf ook hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen. Hoe oude patronen zo nu en dan bekeken moeten worden en ruimte moeten maken voor nieuwe. Niet altijd gemakkelijk, maar het zijn voorwaarden om liefdevol aanwezig te kunnen zijn en blijven voor mijn kinderen.

Net als kinderen zijn volwassenen nog altijd sterk verbonden met, of gebonden aan hún ouders en aan andere familieleden. Zij zijn soms onbewust de last of de pijn van een familielid gaan dragen. Vaak geneigd het precies zo te doen als de leden van de familie het doen of deden, hoe hoog de prijs daarvoor ook is of was. En dit alles uit blinde liefde en behoefte om erbij te horen. Je daaraan onttrekken vraagt aandacht, reflectievermogen en moed!

Oké, er speelt bij de mishandelende ouder dus een innerlijke worsteling, die maakt dat het moeilijk is om liefdevol, begripvol, consequent en ontspannen voor de kinderen te zorgen. Voeg daar nog eens gevoelens van falen, angst voor oordeel, machteloosheid, schuld en schaamte aan toe en het is bijna niet meer te overzien. Iedere ouder wil uiteindelijk het beste voor zijn kind, maar daar werkelijk positief aan bijdragen lukt blijkbaar niet altijd wanneer je zelf knel zit.

Mijn ervaring is dat door een begeleidingstraject met ouders te starten met een ‘systemische kijk’ je een belangrijke eerste stap zet. Hoe zien de verbindingen binnen jouw familie eruit? Wat draag je dat niet bij jou hoort? Met een opstelling krijg je prachtig zicht op patronen die je je ooit hebt eigen gemaakt. Misschien omdat ze op dat moment je redding waren in een moeilijke situatie of omdat je dacht daarmee iemand te kunnen helpen. Allemaal onbewust. Je ziet helder voor je wat er leeft op de onderlaag, wat zich eerder niet wilde laten zien. Zinnen als “Ik kon er niet voor je zijn.”, “Het is niet jouw schuld en het heeft niets met jou te maken.” of “Je hoeft niet voor mij te zorgen, je mag het nu helemaal bij mij laten. Jij bent mijn dochter/zoon en ik ben jouw moeder/vader.” kunnen voor ontspanning en heling zorgen. Daarna ontstaat er ruimte om verder te kijken naar gedrag, emoties en overtuigingen. Naar wensen en behoeften van jezelf en van de ander.

Goed voor je kind zorgen betekent ook heel goed voor je zelf zorgen!

Ik heb het programma “KIJK INTENSIEF” ontwikkeld. Dit leidt je door alle fasen van het ouderschap heen en is een combinatie van uitgebreide (systemische) coaching met theorie, oefeningen en opdrachten voor thuis, voor jezelf en voor je hele gezin.

Ook een individuele opvoedopstelling is mogelijk. Mocht je twijfelen of ik je verder kan helpen, maak dan gebruik van een gratis, telefonisch coachingsgesprek van 30 minuten! info@praktijkkijk.nl

Merel Holleman www.praktijkkijk.nl

Chat openen
1
Hallo, leuk dat je hier bent! Waarmee kan ik je helpen?