Merel

 

Opvoeden, je kinderen de weg naar volwassenheid wijzen, is een geweldig en bijzonder, maar soms ook lastig avontuur. Een uitdaging om steeds weer de balans te vinden tussen sturen en loslaten. Je kinderen op die manier laten leren, ontdekken en toestaan fouten te maken. Het is één van de mooiste dingen die je ze als ouder kunt geven.

Samen met Rutger heb ik een dochter (2004) en een zoon (2007).

Ik weet uit ervaring hoe je in periodes van je leven meer zou willen dragen dan je op dat moment aankunt. Ik weet ook hoe dit zijn weerslag kan hebben op je lichamelijke gesteldheid èn op het welzijn van je kinderen. Het is een kunst om te luisteren naar de wijze ‘raad’ van het lichaam. Net zoals je lichaam reageert, reageren ook je kinderen op jou en je partner. Ze laten je op allerlei manieren, als een spiegel, dingen zien die iets zeggen over jou.

Ik ontdekte zelf door de jaren heen hoe belangrijk het is om je hoofd, je hart en je lichaam samen te brengen. Zo groeit het bewustzijn en het zelfvertrouwen en sta je krachtiger en positiever in het leven. Beoefening van yoga en meditatie was hierbij voor mij een enorme steun. Van denken naar voelen. Van hoe ik het geleerd had en hoe ik dacht dat het hoorde, naar hoe het voor mij het beste werkte.

Na 15 jaar binnen de jeugdzorg en het onderwijs gewerkt te hebben  is Praktijk Kijk in 2018 een nieuwe stap. Ontstaan uit de behoefte om op mijn eigen manier bij te dragen aan een mooiere wereld, waarin ouders en kinderen leven vanuit hun hart, vanuit de bron van hun diepste verlangens. Waarbij oude, belemmerende patronen niet meer in de weg staan.

Binnen mijn werk en in mijn eigen leven zie ik vaak dat persoonlijke problemen terug te leiden zijn naar problemen binnen het  het gezin of de familie. Of andersom, wanneer er problemen zijn binnen een gezin, zoals trauma’s, ziekte, verslaving, agressie of een scheiding , heeft dat effect op de individuen binnen dat gezin. Door middel van systemische coaching of opstellingen maak je de ‘onderstroom’ zichtbaar.  Dit is de dynamiek die vaak onzichtbaar en onbewust aanwezig is en invloed heeft op het hele gezin. Het kan er voor zorgen dat je niet voluit en zorgeloos kunt leven, het hapert. Ik heb zo vaak ervaren dat een opstelling deze onderstroom blootlegt en de mogelijkheid biedt het probleem werkelijk op te lossen.

Hoe moeilijk het soms ook lijkt: maak contact, heb vertrouwen en  open je ogen voor wat er is in jou en om jou heen!