Toen mijn kinderen klein waren en ik net via taal met ze kon communiceren, was ik soms verbaasd over hoe ik precies dezelfde woorden gebruikte die mijn ouders ooit gebruikten, toen ík klein was. Als geprogrammeerd rolde er volzinnen uit die eigenlijk van mijn ouders waren, alsof ik ze gestolen had, ze niet echt van mij waren. Aan de andere kant gaf het een veilig gevoel, iets als: ik doe het net zoals jullie het deden.
Als ouders geven wij door wat we hebben meegekregen van onze ouders.
Zo spelen ervaringen en de onbewuste invloed van het systeem een grote rol in wie je nu bent. Logisch dat je dat weer doorgeeft. Zo geven ouders de mooie dingen, maar ook de minder mooie dingen door aan hun kinderen. Bewust en onbewust. Wanneer we ons daar niet van bewust zijn gaat dat dus blijkbaar automatisch. Maar gelukkig gaat deze tijd gepaard met een groeiend zelfbewustzijn. We zoeken onszelf, onze eigen identiteit, onderzoeken onze rollen, we streven naar verbetering, verbinding en innerlijk geluk. We willen gedrag beter begrijpen en aanpassen waar nodig.
Hoe de band met de ouders direct een rol speelt in het contact met je kind, liet ook een opstelling tijdens de workshop ‘Ontspannen Opvoeden’ weer zo mooi zien. Een zelfbewuste moeder had veel last van de houding van haar moeder. Ze voelde ook dat dit een grote rol speelde in haar eigen ouderschap en maakte zich zorgen over het effect op haar dochter. Maar hoe dat precies werkte wist ze niet, laat staan dat ze een idee had over hoe zij hier anders mee om kon gaan.
Zij nam een plek in de ruimte in en gaf haar moeder en haar dochter ook een plek. Op deze manier werd direct zichtbaar welke positie ieder innam ten opzichte van elkaar en hoe iedereen erbij stond. De moeder van moeder was intens moe en ongelukkig en ging op de grond liggen. Dit was een bevestiging voor hoe het is en was. Dat te zien en aan te nemen als werkelijkheid gaf kracht en ruimte. Mooier dan dit was het simpelweg niet geweest. Ze kon zich nu naar haar dochter wenden en voelde zich meer beschikbaar als moeder. Direct reageerde haar dochter mee op deze beweging en moeder kon uitspeken dat het haar last was en niet die van haar dochter. Dat het meisje dit dan ook bij haar moeder mocht laten. Daarmee kon de dynamiek; de last van de moeder dragen en voor haar zorgen, bij haar stoppen en werd de dochter ‘vrij’. Ook in haar keuzes ten aanzien van oma…
Het blijft bijzonder om te ervaren dat dingen die we kunnen blijven herkauwen, in één moment door één beeld helder zichtbaar worden. En dat het erkennen en accepteren van dat beeld al zo helend kan werken, waardoor ouders zich direct beter voelen. Kinderen bewegen met ouders mee en plukken hier dus direct de vruchten van.
Ook met een individuele opvoedopstelling kun je werken met dit soort vragen. Zou je ook eens willen kijken naar welke dynamiek jou mogelijk in de weg staat? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Foto: Anna Kolosyuk